Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja je zabranila kožne kapute kojima se kopira stil lidera Kim Jong Una

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja je zabranila kožne kapute kojima se kopira stil lidera Kim Jong Una, prenosi Radio slobodna Azija.

Kim je popularizovao kožni kaput 2019. godine, a u početku su slične modne komade nosili samo bogati građani koji su imali para da ih kupe. Ubrzo je počela da se uvozi vještačka koža pa je kaput postao pristupačniji i onima sa plićim džepom.

„Kada su ovi kožni kaputi postali popularni, policija je krenula protiv kompanija koje su pravile kopije koje veoma liče na onaj lidera Sjeverne Koreje“, navodi anonimni izvor, a prenosi portal Hill.

Na vojnoj paradi u januaru skoro svi najviši zvaničnici nosili su kožne kapute i jakne, što je dodatno popularizovalo kožu kao materijal.

Policija je poslije toga počela da konfiskuje kožne kapute i jakne na pijacama, ali i od ljudi koji su ih nosili. Prema pisanju medija, građani su se bunili jer nije bilo pravedno da im se oduzima nešto što su platili „Policija je rekla da je nošenje odjeće koja je dizajnirana da liči na onu koju nosi lider trend koji izaziva njegov autoritet. Naložili su javnosti da ne nosi kožne kapute, jer je u nadležnosti partije da odluči ko može da ih nosi“, prenosi Hill riječi anonimnog izvora.

Kožni kaput je nosila i Kim Yo-jong, sestra Kim Jong Una, za koju se spekuliše da je njegova nasljednica, pa je kožni kaput postao i simbol moćnih žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,