Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Širom svijeta održani protesti podrške za Palestinu: “Stop etničkom čišćenju”

Preuzmite sliku

U mnogim evropskim i svjestkim gradovima danas su održani protesti podrške Palestini.

U centru Madrida organizirani masovni protesti zbog izraelskih napada na Gazu i Al-Aksu.

Stotine demonstranata okupile su se u podne u centru glavnog grada Španije i krenuli u protestnu šetnju. Demonstranti u Madridu traže da se zaustave izraelski napadi, okonča izraelska okupacija i višedecenijsko ugnjetavanje Palestinaca.

Hiljade demonstranata okupile su se i na protestima Briselu, glavnom gradu Belgije, koji su organizirani povodom izraelskih napada i obilježavanja 73. godišnjice početka progona palestinskog naroda na Bliskom istoku.

Hiljade demonstranata okupile su se u podne u Hyde Parku i protestnom šetnjom krenuli ka izraelskoj ambasadi u Londonu.

“Terorist Izrael“

“Terorist Izrael“ i “Stop, etničkom čišćenju“ poruke su koje su demonstranti istakli na transparentima.

Demonstranti u Londonu traže da se zaustave izraelski napadi, okonča izraelska okupacija, ali i da vlasti Velike Britanije prekinu podršku Izraelu.

Stotine Jordanaca i danas su se okupile na jordansko-palestinskoj granici i protestirali zbog izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze.

U Melbourneu i Sidneyu, u Australiji održani su protesti zbog izraelskih napada na Al-Aksu i Palestince. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Sidneyu i Melbourneu kako bi osudili izraelske napade i zatražili njihov prekid.

”Slobodna Palestina, Slobodna Gaza”

Na protestima su isticane zastave Turske i Palestine te transparenti na kojima je pisalo ”Slobodna Palestina, Slobodna Gaza”, ”Zaustavite izraelske napade”, ”Napolje Izrael”, ”Stidi se Izraelu” i tome slično.

Tokom obraćanja na demonstracijama rečeno je kako su izraelski napadi protivni pravu i nehumani, ali su upućene i kritike australskim vlastima što nijemo posmatra ova dešavanja.

Više stotina Novopazaraca okupilo sa danas u centru grada kako bi mirnim protestom pružili podršku narodu Palestine. Skup je počeo učenjem dove za sve stradale u Pojasu Gaze. Okupljeni građani nosili su zastave Palestine i transparente sa snažnim porukama podrške.

Protest podrške je organizovala Sandžačka demokratska partija, a kako su istakli organizatori, skupu je prisustvovao svako onaj ko u sebi ima ljudskosti i osjećanja, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,