Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sirijsko primirje bezuspješno, civili ginu u Idlibu

Čelnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je u petak na momentalno zaustavljanje nasilja u Idlibu, rekavši da najnovije sirijsko primirje “opet nije uspjelo zaštititi civile”.

– Veoma je tužno što civili još uvijek svakodnevno ginu u raketnim napadima iz zraka i sa zemlje – rekla je Bachelet u saopćenju o prekidu vatre, koje je trebalo biti implementirano prije skoro sedmicu.

Oko 350.000 Sirijaca, uglavnom žena i djece, raseljeno je zbog obnovljene ruske ofanzive na pokrajinu Idlib od početka decembra i zatražilo utočište u pograničnim područjima u blizini Turske, saopćile su Ujedinjene nacije u četvrtak.

Američki ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopćio je u najnovijem izvještaju da se humanitarna situacija nastavila pogoršavati kao rezultat “eskalirajućih” tenzija, prenio je Reuters.

UN ističu da većina raseljenih ostaje kod rođaka ili u susjednim zajednicama, ali upozoravaju da raste broj onih koji spas od borbi traže u područjima na jugu države. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,