Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sin Muhammeda Alija: Da je moj otac živ, rekao bi mi da dignem glas kao musliman

Preuzmite sliku

Sin legendarnog boksera Muhammeda Alija, Muhammed Ali Jr. izjavio je da jeste Amerikanac, ali da se nakon nedavnog privođenja i ispitivanja zbog vjerskog identiteta više ne osjeća sigurnim u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U intervjuu za AA, mlađi Ali i njegova majka Khalilah Camacho Ali su otkrili detalje o privođenju i dvosatnom zadržavanju na aerodromu “Fort Lauderdale“ u Miamiju koje su pretrpili 7. februara pri povratku iz Jamajke.

“Tokom pasoške kontrole su me pitali kako se zovem i ja sam rekao da sam Muhammed Ali Jr. Uslijedilo je pitanje ko mi dade takvo ime, a ja sam kazao da su mi ime dali roditelji. Potom su me pitali za vjeru, a ja sam, ne skrivajući iznenađenost pitanjima, kazao da sam musliman. U nevjerici su me priveli u drugu prostoriju u kojoj su me sat i 45 minuta ispitivali u vezi s mojom vjerskom pripadnošću. Na kraju su mi, bez izvinjenja, kazali da sam slobodan i da mogu ići“, kazao je 44-godišnji Ali Jr.

Ističući kako je takav odnos prema njemu klasično kršenje njegovih ljudskih prava, Ali Jr. je kazao kako očekuje da će takva praksa biti nastavljena sve dok u Bijeloj kući bude sjedio predsjednik Donald Trump.

“Tokom tog incidenta nisam znao šta da mislim i radim, osjećao sam se baš kao na dženazi mog oca. Da je moj otac živ, sigurno bi mi rekao da dignem svoj glas kao musliman i branim ustav svoje zemlje. Ja jesam Amerikanac, ali se više ovdje ne osjećam sigurno i spokojno. Pitati za vjersku pripadnost je kršenje vjerskih prava i to je kršenje ustava. To mora prestati“, kazao je Ali Jr.

Izrazivši bojazan da bi ponovo mogao biti privođen kada se bude vraćao u SAD sa hodočašća hadža, Ali Jr. je kazao da se pita da li Trumpova administracija namjerava deportirati sve američke muslimane.

I njegova majka Khalilah je kazala da su službenici tokom pasoške kontrole na aerodromu i nju pitali slična pitanja, a da su nju priveli u drugu sobu i odvojili od sina.

“Rekla sam im da sam supruga Muhammeda Alija, a oni su me pitali odakle sam. Rekla sam da sam rođena u Chicagou, a oni su pitali jesam li muslimanka. Prvo sam rekla da je to zadiranje u moju privatnost, a potom sam kazala da sam muslimanka. Nastavili su me ispitivati, a ja sam iznenađena pokušavala da shvatim zašto to rade. Nisam ni pomislila na nove mjere i zabrane prema muslimanima“, kazala je Khalilah.

Naglasivši da je islam vjera mira i tolerancije i da se ne smije dovoditi u vezu sa terorizmom, Khalilah je kazala kako niti jedna vjera ne uči ljude da ubijaju, a da bi američka vlast trebala progoniti kriminalce i zločince, a ne nevine ljude.

Na upit novinara AA kako bi Muhammed Ali danas postupio da je živ, Khalilah je dala zanimljiv odgovor.

“Otišao bi u Bijelu kuću i nokautirao Trumpa“, kazala je.

Advokat porodice Ali Chris Mancini ja u razgovoru sa novinarom AA kazao kako dobijaju poruke podrške muslimana iz svih dijelova SAD-a, ali da je najtužnije što se ljudi u zemlji koja ustavom garantira vjerske slobode moraju pitati “da li da lažem i krijem svoj muslimanski identitet”.

“Vlada će nastaviti tu praksu. Trump na javnim nastupima tvrdi da se ne radi o ograničavanju sloboda muslimana, ali to je laž. Pokušavamo shvatiti vladine poteze i prikupiti sva pitanja koja se postavljaju stotinama muslimana poput porodice Ali, a potom ćemo poduzeti i adekvatne mjere“, kazao je Mancini i dodao da je Trumpova praksa “diktatura“ koja krši ustav, ali da zato postoje sudovi koji će se boriti da to spriječe. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje