Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sin Muhammada Alija zadržan na aerodromu u SAD-u: Jeste li musliman?

Preuzmite sliku

Sin legendarnog boksača Muhammada Alija zadržan je i ispitivan dva sata po povratku u SAD s Jamajke početkom februara zbog imena i prezimena arapskog prizvuka, prenijeli su američki mediji.

Muhammad Ali Jr. (44), američki državljanin rođen u Philadelphiji, putovao je s majkom Khalilah Camacho-Ali, bivšom suprugom boksača preminulog 2016. godine, ispričao je njegov advokat i prijatelj Chris Mancini Courrier-Journalu iz Louisvillea.

“Oboje su zadržani na ispitivanju u međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale 7. veljače zbog arapskog prizvuka njihovih imena”, dodao je Mancini.

‘Odakle je vaše prezime?’

Camacho-Ali puštena je nakon što je službenicima u zračnoj luci pokazala fotografiju na kojoj je pored bivšeg supruga, javljaju agencije, prenosi Al jazeera.

No, Ali Jr. nije imao fotografiju i, po Manciniju, zadržan je gotovo dva sata te nekoliko puta upitan: “Odakle je vaše prezime?” i “Jeste li musliman?”

Odgovorio je da je musliman kao i njegov otac, ali su službenici nastavili ispitivanje.

Najavili žalbu

“Obitelji Ali jasno je da je sve to izravno povezano s Trumpovim naporima da zabrani ulazak muslimana u SAD”, izjavio je Mancini za Courrier-Journal.

On je naglasio da pokušava zajedno s porodicom Ali otkriti koliko je još osoba zadržano na sličnim ispitivanjima.

Advokat i porodica Ali namjeravaju uložiti žalbu na saveznom nivou.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,