Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sin bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija pušten iz zatvora

Preuzmite sliku

Sin bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija Saif al-Islam Gaddafi pušten je iz zatvora u kojem je proveo proteklih pet i pol godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Militantna grupa Brigada Abu Bakr al-Seddiq saopćila je sinoć kako je Saif al-Islam iz zatvora u gradu Zintanu pušten još u petak i kako je već napustio taj libijski grad u kojem je pritvoren u novembru 2011. godine tokom narodnog ustanka u kojem je svrgnut i svirepo ubijen njegov otac Muammar.

U saopćenju se navodi kako je sin bivšeg libijskog lidera oslobođen pomilovanjem parlamenta libijske vlade u Tobruku.

Mnoge institucije, uključujući i vojsku Libije osudile su oslobađanje Saifa al-Islama i ocijenile ga veleizdajom.

Saif al-Islam bio je  miljenik bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija i njegov najavljivani nasljednik na čelu te države.

Muammar al-Gaddafi svrgnut je i ubijen u augustu 2011. godine tokom masovnih protestaprotiv njegovog režima u Libiji, a njegov sin Saif al-Islam uhvaćen je prilikom pokušaja da pobjegne u susjedni Niger.

Saifu al-Islamu je suđeno za ratne zločine i prvostepeno je 2014. godine osuđen na smrt, a nevladine organizacije i Ujedinjene nacije su ocijenile da je u sudskom procesu načinjen niz propusta i traženo je ponovljeno suđenje.

Libija je i dalje poprište duboke političke i sigurnosne krize u kojoj djeluju brojne militantne grupe i tri paralelne vlade, jedna u Tobruku, druga u Tripoliju i treća međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje