Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šestero američkih vojnika koji su ubijeni u Kabulu imali tek 20 godina: ‘U rat šalju djecu…’

Preuzmite sliku

Svi su identificirani, a čak šestero vojnika imalo je tek 20 godina. Obitelji stradalih su frustrirani i optužuju američku vlast za neuspješno planiranje i loše vodstvo koji su doveli do smrti njihovih najmilijih

U stravičnom samoubilačkom napadu pripadnika ekstremističke skupine ISIS-K živote je izgubilo 13 američkih vojnika. Čak šestero od njih imalo je tek 20 godina. Američka mornarica na Twitteru je objavila imena ubijenih.

‘U rat šalju djecu’

U samoubilačkom napadu ubijeni su vojni medicinar Max Soviak (20), stožerni narednik Ryan Knauss (23) te marinci Hunter Lopez (22)Rylee McCollum (20)David Lee Espinoza (20)Kareem Nikoui (20)Jared Schmitz (20), Daegan Page (23), Taylor Hoover (31), Humberto Sanchez (22), Johanny Rosario (25), Dylan Merola (20) i Nicole Gee (23).

Fotografije pokazuju jednu stradalu vojnikinju kako ispraća u avion ljude koji čekaju na evakuaciju, tek nekoliko dana prije napada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Gee (@nicole_gee__)

Na drugoj fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama drži u rukama bebu iz Afganistana. U opis je napisala: ‘Volim svoj posao’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Gee (@nicole_gee__)

Obitelji stradalih su frustrirani i optužuju američku vlast za neuspješno planiranje i loše vodstvo koji su doveli do smrti njihovih najmilijih, piše New York Post.

Maxton Soviak (20) iz Ohija na svom Instagramu je uz fotografiju s kolegama napisao: ‘Ili ćeš ubiti ili ćeš biti ubijen. Potrudit ću se da budem na strani koja će ubiti.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maxton Soviak (@max_soviak)

Njegova sestra nakon bratove smrti napisala je kako je bio predivan i inteligentan. – Bio je je*** medicinar, bio je tamo da pomogne ljudima i više ga nema. Moja porodica više nikad neće biti ista. Bio je samo dijete. Šaljemo djecu tamo da umru – poručila je.

Njegov otac kazao je da krivi predsjednika Joea Bidena zbog pogrešnog rukovanja povlačenjem.

– Izgubio sam sina, no tamo još ima marinaca. Strahujem od onoga što bi se moglo tek dogoditi i što će nam se ispriječiti na put.

McCollum je trebao postati otac, a prije nego li je otišao u Afganistan u aprilu se uslikao sa svojom trudnom suprugom.

– Trebao je postati otac, dijete se treba roditi za tri sedmice. Čitav život htio je biti marinac. Odmalena je hodao s puškom i u čizmama. Rekao je da će biti profesor historije i trener hrvanja kad odsluži svojoj zemlji – rekla je njegova sestra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,