Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest godina od trostruke katastrofe: Japan se prisjeća žrtava zemljotresa i cunamija

Preuzmite sliku

U Japanu se obilježava šesta godišnjica zemljotresa i cunamija u kojem je smrtno stradalo blizu 19.000 osoba.

Ceremonija obilježavanja godišnjice zemljotresa, koji je ovu zemlju pogodio 11. marta 2011. u 14:46 sati po lokalnom vremenu bit će održana u glavnom gradu Tokiju.

U mnogim dijelovima Japana građani se prisjećaju žrtava ove katastrofe koja je pogodila zemlju prije šest godina. Građani pisanjem i čitanjem poruka odaju počast žrtvama u zgradi Ginza Wako.

Zemljotres jačine devet stepeni Richterove skale pogodio je ovu zemlju prije šest godina. Nakon zemljotresa, sjeveroistočnu obalu Japana pogodio je cunami, koji je nanio ogromnu štetu i uzrokovao curenje nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane Fukushima. Bila je to druga najveća svjetska nuklearna katastrofa, 25 godina nakon Černobila. Tri reaktora su se počela topiti, radijacija izlaziti, a 160.000 osoba, koje su živjele u toj regiji, bile su evakuisane. Nakon ove katastrofe, 50 reaktora u državi privremeno je zatvoreno.

Godinama nakon ove trostruke katastrofe hiljade ljudi se nije vratilo kućama. Još uvijek traju istraživanja posljedica koje je trostruka katastrofa ostavila na ljude i okoliš. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,