Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sekunde uoči tragedije: Putnici su pilotu pokazivali da se približava helikopter, njemu ništa nije bilo jasno

Preuzmite sliku

U nesreći koja se dogodila 2. januara i u kojoj je tokom sudara dvaju helikoptera poginulo četvero ljudi, jedan od pilota navodno nije čuo radio poziv, prenosi The Guardian.

Diane i Ron Huges iz Nestona u Cheshireu, pilot jednog od helikoptera i 36-godišnjakinja iz Novog Južnog Walesa poginuli su oko 14 sati na australijskom Gold Coastu, nedaleko od Sea Worlda.

Australski ured za sigurnost prometa objavio je preliminarni izvještaj o ovoj nesreći, gdje navode kako je pilot jednog helikoptera rekao da nije čuo radio poziv neposredno prije sudara.

Pet minuta prije nesreće, pilot helikoptera koji je u izvješću nazvan XKQ započeo je svoj panoramski let iznad vode u blizini heliodroma.

Pilot drugog helikoptera koji je kasnije preživio nesreću, nazvan XH9, izvijestio je da nije čuo poziv drugog pilota XKQ, a nije vidio ni kako odlaze s heliodroma u parku.

– To ne znači nužno da poziv nije napravljen i ova će tema biti predmet detaljne analize istrage, piše u izvještaju.

Dva putnika na helikopteru XH9 uočila su drugi helikopter koji im se približavao, a jedan od njih je prvo pokušao verbalno usmjeriti pilota.

– Kako verbalno navođenje nije funkcionisalo, a predviđajući potencijalni sudar, jedan je putnik fizički upozorio pilota, navodi izvještaj.

Video nesreće koji je podijeljen na društvenim mrežama također potvrđuje navode izvještaja, u kojem je vidljivo da jedan od putnika udara pilota po ramenu kako bi ga upozorio o nadolazećem sudaru.

– Pilot XH9 kasnije se prisjetio da ga je putnik upozorio na drugi helikopter, ali pilot nije vidio XKQ kako se približava prije sudara, nastavlja se u izvještaju.

Na visini od otprilike 40 metara i tokom 23 sekunde leta XKQ, helikopteri su se sudarili.

Angus Mitchell, glavni povjerenik Australskog ureda za sigurnost prometa rekao je da su objavili izvještaj kako bi opisali okolnosti oko ove tragične nesreće na način kako ih trenutno razumiju, ali istraga još nije gotova.

– Naša otkrića o čimbenicima koji su pridonijeli ovoj nesreći i analiza koja podupire te nalaze bit će detaljno prikazana u konačnom izvješću koje će biti objavljeno po završetku naše istrage, nadodao je.

Istraga će pomno ispitati probleme s kojima su se oba pilota suočila i provjeriti okolnosti izvan pitanja radijskih poziva i vidljivosti. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,