Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Seks za povišicu: Skandal potresa Levi’s, Wrangler i Lee

Radnice u tvornicama već su godinama prisiljavane na seksualne odnose s menadžerima i šefovima u tvornici, u zamjenu za ostanak na poslu, povišicu ili produženje radnog ugovora.

Seksualni skandal potresao je modnu industriju nakon što je na vidjelo izašla istina o događajima u tvornicama traperica u Južnoj Africi.

Tri tvornice trapera u južnoafričkom gradu Lesoto, u vlasništvu kompanije Nien Hsing Textile Co. isporučuju traperice na američko tržište za poznate brendove poput Levi Straussa, Wranglera i Lee-ja našle su se usred skandala nakon što je objavljen izvještaj američke organizacije Workers Rights Consortium.

Radnice u tvornicama već su godinama prisiljavane na seksualne odnose s menadžerima i šefovima u tvornici, u zamjenu za ostanak na poslu, povišicu ili produženje radnog ugovora.

Tokom dvogodišnjeg istraživanja američke organizacije, provedeni su razgovori s oko 140 žena zaposlenih u tvornicama te je otkriveno da su poslodavci na svakodnevnoj bazi ženama obećavali bolje radne uslove u zamjenu za seksualne usluge.

Sve žene na mom odjelu spavale su s nadređenim. Za njih je ovdje riječ o preživljavanju i ničem drugom… Ako kažete ne, nećete dobiti posao, ili vaš ugovor neće biti produžen”, kazala je jedna od zaposlenica.

Druga je dodala da se za ovakvu praksu znalo, međutim da se ništa po pitanju sprječavanja zlostavljanja nije poduzimalo.

Sve zaposlenice su iz grada Lesoto ili okolice, dok su menadžeri lokalni ili stranci. Neki od njih su ih znali prisiljavati i da idu s njima kod kuće kako bi imali seksualan odnos, kazao je jedan od zaposlenika, a neprimjereno diranje i seksistički komentari također nisu rijetkost.

Nakon što je WRC predstavio rezultate istraživanja kompanije Nien Hsing, iz kompanije su kazali kako od 2005. godine za seksualno uznemiravanje nije discipliniran niti jedan menadžer niti voditelj.

Radnici su kazali kako su bili prisiljeni na šutnju i da su morali lagati u ime kompanije, iako su se provodile kontrole.

Vlasnici Levi Straussa & Co., Lee Jeansa i Wranglera nakon objavljenog izvještaja potpisali su sporazum o sprječavanju seksualnog nasilja i uznemiravanja u njihovim tvornicama.

Rečeno je kako se “seksualno zlostavljanje neće tolerisati”, a za radnice se želi osigurati sigurno radno mjesto, kazao je predsjednik kompanije Nien Hsing, Richard Chen.

Kompanija Nien Hsing godišnje proizvede oko 26 miliona pari traperica, a zapošljava oko 38 hiljada ljudi, u većem dijelu žena, piše Bljesak.info.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,