Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šef UN-a: Svijet je u opasnosti

Preuzmite sliku

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na “solidarnost” i “saradnju” u suočavanju s višestrukim izazovima “svijeta u opasnosti”, govoreći povodom otvaranja 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi France Presse.

“Suočavamo se sa svijetom u opasnosti kroz sav naš rad na unapređenju mira, ljudskih prava i održivog razvoja”, rekao je. “Od sukoba do klimatskih promjena, do slomljenog finansijskog sistema koji razočarava zemlje u razvoju, do siromaštva, nejednakosti i gladi, do podjela i nepovjerenja.”

“Suočavanje s ovim izazovima zahtijeva stalnu solidarnost”, “saradnju” i “stvaranje konsenzusa i rješenja”, inzistirao je Guterres sedmicu dana prije održavanja Opće skupštine na visokom nivou.

Opća skupština

Od sljedećeg utorka deseci šefova država i vlada iz cijeloga svijeta izredat će se za govornicom Opće skupštine na velikom godišnjem skupu.

Iako službeno nije predviđena nikakva promjena u programu, sprovod kraljice Elizabete II. u ponedjeljak, na koji su planirali doći mnogi čelnici, još uvijek otvara niz nejasnoća, posebice vezanih uz redoslijed govora i održavanje određenih popratnih događaja.

Summit o obrazovanju, zakazan za ponedjeljak, na koji je prethodno potvrdilo dolazak 90 šefova država i vlada, održat će se.

Antonio Guterres neće putovati u London na kraljičin sprovod, rekao je njegov glasnogovornik. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,