Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šef BioNTecha otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije

Preuzmite sliku

Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu dana sigurno neće biti okončana ove godine.

Bez obzira na to što je trenutno u većini svijeta počela vakcinacija, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.

No uprkos tome u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći na The Wall Street Journal CEO Council Summit, šef farmaceutske tvrtke BioNTech Ugur Sahin otkrio je kad bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantena i zatvaranja te se vratiti u “normalan” život.

Moramo osigurati zaista visok stupanj procijepljenosti diljem svijeta. U protivnom nitko neće biti siguran, rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne razinu imuniteta krda.

Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stupanj procijepljenosti i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi miješati različite vakcine protiv COVID-19.

Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo miješati jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više cijepljenih ljudi, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica tvrtke i glavna liječnica u BioNTechu.

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li Pfizer/BioNTechova vakcina bilo dostupno i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za cijepljenje starijih ljudi. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,