Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedmogodišnji dječak preminuo nakon što su ga 27 puta bacili na pod tokom džudo treninga

Preuzmite sliku

Preminuo je sedmogodišnji dječak iz Tajvana koji je bačen na pod čak 27 puta tokom džudo treninga.

Mališan je u aprilu pretrpio ozbiljno krvarenje u mozgu nakon časa džudoa na kojem su ga, tokom vježbanja, stariji učenik i trener bacali na pod. Dječak je potom pao u komu i stavljen je na aparate.

Dječaku je u utorak u 21 sat po lokalnom vremenu naglo pao pritisak i puls. Nakon razgovora sa ljekarima, porodica se složila da ga skinu sa aparata, na koje je bio priključen 70 dana.

Trener dječaka, koji je u kasnim 60-ima, bio je optužen za fizički napad koji je rezultirao ozbiljnom povredom i korištenje maloljetnka za počinjenje krivičnog djela.

Trener, čije se samo prezime navodi (Ho), pušten je ranije ovog mjeseca uz kauciju. Međutim, nakon smrti dječaka, tužioci će promijeniti optužbu na “povredu koja je uzrokovala smrt”.

 • Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa kaznom od najmanje sedam godina zatvora do doživotne robije.

  Sedmogodišnji dječak pohađao je nastavu džudoa 21. aprila pod nadzorom svog daidže, koji ga je navodno snimao kako bi pokazao majci da džudo nije za ovog dječaka.

  Video prikazuje kako ga je tokom treninga nekoliko puta bacio stariji polaznik. Čuje se vriska, ali trener dječaku mu naređuje da ustane i govori starijem dječaku da ga i dalje baca, prije nego što ga ga je i sam bacio na zemlju kao vježbu.

  Na kraju se dječak onesvijestio, a porodica je navela da ga je trener opružio da glumi.

  Mnogi su se zapitali zašto daidža nije sve prekinuo. Stručnjaci na Tajvanu kažu da već dugo postoji pojam poštovanja prema učiteljima – što ponekad znači prihvaćanje njihovog autoriteta bez obzira na okolnosti.

  Majka dječaka rekla je novinarima da se njegov daidža osjeća “užasno zbog onoga što se dogodilo”.

  Kasnije je utvrđeno da trener nije imao dozvolu.

  – Još se sjećam tog jutra kad sam ga vodila u školu. Okrenuo se i rekao: “Mama zbogom”. Preko noći je postao takav – kazala je ranije dječakova majka. (Faktor)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,