Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam drastičnih promjena koje bi se mogle dogoditi našoj planeti zbog australijskih požara

Preuzmite sliku

Prema vijestima, u 2019. i 2020. godini bilo je požara u svakoj državi u Australiji. Ti su požari alarmantni za zemlju, jer su je uništili i još uvijek je uništavaju u svim aspektima, piše Bright Side.

Međutim, efekti požara rezultirali su globalnim problemom koji bi mogao rezultirati drastičnim promjenama. Ovo je 7 drastičnih promjena koje se mogu dogoditi svijetu kao rezultat australskih požara, prenosi Tuzlanski.ba.

Povećanje ugljendioksida

Sav dim izazvan požarima kružiće oko planete, povećavajući ugljendioksid. Izvještaji kažu da bi to moglo dovesti do zagrijavanja na klimatske promjene. Ove promjene klime mogle bi spriječiti rast šuma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Foodie Explorer (@thefoodieexplorer) on

Prijeteće opskrbe vodom

Iako su ljude u Sydneyju početkom godine veselile obilne kiše. Previše kiše koja pada ovom groznicom može ugroziti snabdijevanje vodom, jer može začepiti potoke, brane i plaže ako se pomiješa s vegetacijom pepela, čađe i ugljena.

Uništavanje morske vode i života

Tokom ovih vrsta požara, pepeo i druge krhotine mogu se raznijeti preko okeana, oplođujući morske biljke. Međutim, ove biljke mogu prekomjerno oploditi, što izaziva smrt morskih stvorenja i drugih biljaka. Kao što je zabilježeno tokom posljednjih indonezijskih požara, morski život postaje ugrožen, posebno koralj, koji može biti ubijen kao posljedica požara.

Negativni utjecaj na poljoprivredu i proizvodnju hrane

Požari su uništili pašnjake, stoku i vinograde. Dosta proizvođača mlijeka izgubilo je životinje, poljoprivredno zemljište i infrastrukturu od požara. Sve veće klimatske promjene utječu i na sigurnost proizvedene hrane. Manje će se proizvoda prodavati, što znači da će cijena hrane poskupjeti.

Uništavanje ekosistema

Mnogo životinja nije moglo pobjeći od požara i na kraju su spaljene, prijeteći nekim od njih gotovo do izumiranja. Međutim, i oni koji su preživjeli suočavaju se sa velikim izazovom, a to je pronalazak dovoljno hrane za preživljavanje. Njihova hrana na kraju je pretvorena u pepeo zajedno s njihovim staništima. Raznolikost australijskog prirodnog okruženja će se promeniti i brže rastuće biljne vrste poput korova mogu zauzeti šumu, dočekajući invazivnije vrste.

Brže topljenje leda na Novom Zelandu

Prema stručnjaku, pepeo iz požara ove sezone mogao bi povećati proces topljenja leda za negdje između 20% do 30%. Kao rezultat požara, njihova čađa bijeli snijeg pretvorila je u tamnije smeđu boju, čineći da izgleda kao da je “karameliziran.” Što je snijeg tamniji, to će led više topline apsorbirati.

Prijetnja zdravlju

Zbog zagađenja dima i zraka, kvaliteta zraka opala je i negativno utječe na respiratorni sistem stanovništva. Ona prijeti ljudskom zdravlju, čak i ako smo izloženi samo kratkom vremenskom razdoblju. Stariji, djeca i ljudi s hroničnim bolestima još su ugroženiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,