Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjet Amerikancima da ne posjećuju 80 posto zemalja

Preuzmite sliku

Američki State Department treba da izda zvanične savjete Amerikancima da izbjegavaju putovanje u 80 posto zemalja širom svijeta zbog pandemije koronavirusa.

U bilješci poslanoj medijima o ažuriranim putničkim smjernicama, navodi se da je pandemija nastavila “predstavljati neviđeni rizik za putnike”.

Trenutni američki savjet koji se odnosi na rizične zemlje pokriva 34 od 200 zemalja, navodi BBC.

COVID-19 je danas odnio više od tri miliona života širom svijeta i više od pola miliona u SAD-u.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se svijet “približava najvišoj stopi zaraze” do sada, uprkos globalnom uvođenju programa vakcinacije.

Američki State Department saopćio je da je odluka da ažurira svoje putne savjete usklađena s onima iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i “ne podrazumijeva ponovnu procjenu trenutne zdravstvene situacije u određenoj zemlji”.

Međutim, navodi se da će taj potez “rezultirati značajnim povećanjem broja zemalja na nivou 4: Savjet protiv putovanja u oko 80 posto zemalja širom svijeta”.

Zemlje koje su trenutno na listi su Mijanmar, Afganistan, Rusija, Mozambik i Brazil.

CDC trenutno preporučuje svim Amerikancima da se suzdrže od putovanja u zemlji dok se potpuno ne vakcinišu i upozorava da međunarodna putovanja “predstavljaju dodatne rizike” čak i za one koji su vakcinisani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,