Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saudijski zvaničnici naredili hapšenje reperke zbog muzičkog spota “Djevojka iz Mekke”

Preuzmite sliku

Zvaničnici u Saudijskoj Arabiji naredili su hapšenje reperke i njenog tima zbog postavljanja muzičkog spota “Mecca Girl” na YouTubeu, piše CNN.

Reperka, koji sebe identifikuje kao Asayel, objavila je video prošle sedmice. U njemu repa o tome kako je biti žena iz Mekke. U spotu nosi maramu, pjeva u kafiću s plesačima i djecom oko sebe, prenosi Tuzlanski.ba.

Prema službenom računu Twitter regije Mekka, guverner Mekke, princ Khalid bin Faisal naredio je hapšenje odgovornih za produkciju pjesme, što, kako se navodi “vrijeđa običaje i tradiciju Mekke i proturječi identitetu i tradiciji njenog cijenjenog stanovništva. ”

Princ je također naredio da se pjevačica i njeni saradnici istraže i relevantno kazne. Ranije ove sedmice Asayelin YouTube račun je obrisan, ali su mnogi drugi korisnici objavili muzički video.

Mekka je rodno mjesto proroka Muhammeda i najsvetije mjesto islama. Hodočašće u Mekki, poznato kao hadž, jedan je od stubova islama.
Poziv za Asayelino hapšenje dolazi usred napora naftnog kraljevstva da modernizuje svoj strogi društveni poredak i ublaži neka od mnogih ograničenja koja su postavljena za žene.

U decembru prošle godine, vlada je prekinula spolnu segregaciju u restoranima. U augustu je ukinuta zabrana saudijskim ženama da putuju u inostranstvo bez pristanka muškog staratelja. U značajnoj reformi, žene su dobile pravo vožnje u 2017. godini i izdale su im prve vozačke dozvole u 2018. godini.

Međutim, mnoga oštra pravila ostaju na snazi, a aktivisti su brzo istakli da uzvrat protiv reperke pokazuje granice napora Saudijske Arabije.
Saudijska Arabija pozvala je američku muzičarku Nicki Minaj da vodi prošlogodišnji muzički festival u Džedi, ali reperka se povukla zbog svoje zabrinutosti zbog videa ljudskih prava u zemlji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,