Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saudijski princ zaželio megaprojekt i sludio arhitektie: “Trebalo bi nam 50 godina za to!”

Preuzmite sliku

Kad je saudijski krunski princ Mohammed bin Salman naredio izgradnju pustog sjeverozapadnog područja kraljevine, zahtijevao je nešto ambiciozno poput egipatskih piramida, piše Wall Street Journal.

Arhitekti i urbanisti na njegov su zahtjev odgovorili planovima za čitavi linearni grad i u sklopu njega neke od najvećih zgrada na svijetu: dvije paralelne zgrade visoke 480 metara, koje se protežu čak 120 kilometara preko priobalnog, planinskog i pustinjskog terena, a koje su međusobno povezane stazama, pokazuju povjerljivi dokumenti, prenosi Jutarnji.hr.

Linearni grad
P

rojekt je nazvan Mirror Line—builds, odnosno ‘ogledalo zgrade u nizu‘, i dio su bin Salmanovog plana da izgradi svojevrsnu linearnu zajednicu. Projekt će ukupno koštati oko bilion dolara, a u neobičnom naselju će moći stanovati oko pet milijuna ljudi.

Ispod ogledalo zgrada će prometovati super-brzi voz, pokazuju nacrti nastali prošle jeseni. Kako bi njegovi stanovnici imali što za jesti, zgrade naselja će imati integrirane vertikalne vrtove. Za zabavu je u Mirror Lineu zamišljen veliki sportski stadion na visini od oko 300 metara iznad tla. Tu će također biti i marina za jahte, smještena ispod lukova dvaju zgrada.

Mirror Line je jedan iz serije projekata koji čine Neom, ambiciozni građevinski pothvat veličine Massachusettsa kojim princ Mohammad želi diverzificirati ekonomiju kraljevine koja se sada u velikoj mjeri oslanja na naftu. Projekt Neom, u vlasništvu državnog fonda Saudijske Arabije, želi privući strane investicije i stvoriti hiljade novih radnih mjesta.

No, privlačenje stranih investicija do sada se pokazalo prilično teškim, jer mnoge strane zemlje i kompanije bojkotuju Saudijsku Arabiju i princa Mohammeda, de facto vladara kraljevine, zbog lošeg stanja sa slobodama i ljudskim pravima, što se dodatno pogoršalo nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Ipak, izolacija od strane Zapada završila je prošle sedmice sastankom između princa Mohammeda i američkog predsjednika Joea Bidena, čime je možda utaban put novim stranim investicijama u projekt Neom.

S obzirom da kraljevina silno profitira od rasta cijena nafte, princ Mohammed nastavio je gurati svoj ambiciozni plan nadajući se da će svoju zemlju pretvoriti u jednu od najposjećenijih turističkih i poslovnih destinacija, iako se planovi još uvijek mogu promijeniti.

Još neviđeno

Ako Saudijska Arabija zaista uspije sagraditi planirano, radit će se o nečemu što još nije viđeno u svijetu. Ambiciozan plan već sada zadaje glavobolje urbanistima i arhitektima. Jedan od problema je i kako ispoštovati rok koji je zadao sâm princ, a to je da sve bude dovršeno do 2030. godine te kako riješiti problem miliona ptica selica koje prolaze kroz to područje.

Prve procjene kažu kako će se projekt morati graditi po etapama i da će za njegov dovršetak biti potrebno najmanje 50 godina.

Zaposlenici Neoma izrazili su zabrinutost u vezi s time hoće li ljudi nakon pandemija željeti živjeti u visokim zgradama te hoće li nevjerovatna veličina strukture promijeniti dinamiku protoka podzemnih voda i ograničiti kretanje ptica i ostalih životinja.

  • Dizajn Mirror Line-a podsjeća na eru silne gradnje nekretnina prije globalne finansijske krize u susjednom Dubaiju, gradu koji je princ Mohammed hvalio zbog brzine i ambicije kojom se razvija. Emirat je izgradio najviši toranj na svijetu od 823 metra, otok u obliku palme s vilama i stanovima i arhipelag izgrađen tako da podsjeća na kartu svijeta.

    No, kao i u Dubaiju, neće svi planirani projekti u Saudijskoj Arabiji nužno biti dovršeni. Tokom posljednjeg naftnog buma, Saudijska Arabija je planirala izgraditi najviši neboder na svijetu, koji je kasnije stavljen na čekanje. Neom je već prošao kroz promjenu glavnih planova i egzodus stranih zaposlenika frustriranih tempom razvoja i kulturom upravljanja.

    Opširnije pročitajte OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje