Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saudijski princ Salman doputovao u Pakistan: Sporazumi vrijedni 20 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Saudijski princ Mohammad bin Salman u nedjelju je doputovao u posjetu Pakistanu. Bin Salman je sa delegacijom od skoro 100 članova, stigao u zračnu bazu Noor Khan u Islamabadu.

Za njega je prostrt crveni tepih, a dočekali su ga premijer Pakistana Imran Khan i načelnik Generalštaba Qamar Bajwa te još nekoliko ministara.

Avion saudijskog princa dobio je pratnju aviona pakistanskih zračnih snaga čim je ušao u zračni prostor Pakistana, javila je pakistanska državna televizija.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel bin Ahmed Al-Jubeir doputovao je nekoliko sati ranije, a prijem je organizirao njegov kolega Shah Mehmood Qureshi.

Saudijska i pakistanska delegacija trebale bi potpisati niz sporazuma iz oblasti trgovine i investicija vrijednih skoro 20 milijardi dolara.

Jedan od važnijih projekata, odnosno saudijskih investicija trebala bi biti naftna rafinerija u Gawdaru, na jugozapadu zemlje, prenosi Anadolija.

Nedugo nakon dolaska, bin Salman je održao sastanak s Khanom.

– Budućnost Pakistana je svijetla. Siguran sam da će Pakistan napredovati pod vodstvom Imrana Khana – kazao je bin Salman na prijemu.

Dodao je kako su investicije od 20 milijardi dolara samo početak i da će Saudijska Arabija i u budućnosti investirati u Pakistan.

Kasnije su prisustvovali sastanku Vrhovnog vijeća za koordinaciju osnovanog za monitornig implementacije projekata vrijednih nekoliko milijardi dolara.

Salman će u okviru azijske turneje posjetiti i Indiju i Kinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,