Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska tinejdžerka: Dolazak u Kanadu vrijedan je rizika

Preuzmite sliku

Rahaf Mohamed al Kunun planira nastaviti obrazovanje, zaposliti se i “živjeti normalnim životom” u Kanadi – za što kaže da ne bi bilo moguće u njezinoj domovini Saudijskoj Arabiji, odakle je pobjegla bojeći se za svoj život, ispričala je kanadskim medijima u ponedjeljak.

Biti u Kanadi “jako je dobar osjećaj”, rekla je kanadskoj mreži dva dana nakon što je iz Bangkoka stigla u Toronto.

“Vrijedno je rizika koji sam poduzela”, dodala je.

Kunun je privukla pažnju međunarodne javnosti prošle sedmice kad se zabarikadirala u hotelskoj sobi na bangkoškom aerodromu u znak otpora protiv toga da bude vraćena kući svojoj porodici, koja opovrgava da je zlostavlja.

Kunun je odbila sastati se s ocem i bratom, koji su u Bangkok došli po nju.

Kanadska odluka da zajamči azil Kunun dolazi u osjetljiv trenutak. Odnosi između Ottawe i Rijada napeti su nakon što je Kanada prošle godine zahtijevala da se odmah puste na slobodu zatvoreni aktivisti za ljudska prava.

Saudijska Arabija osvetila se zamrzavanjem nove trgovine s Ottawom i prisiljavanjem mnogih svojih studenata na povratak u kraljevinu.

Kununin slučaj privukao je pozornost svijeta na saudijske stroge društvene običaje, uključujući zahtjev da žene imaju dopuštenje muških ‘čuvara’ kad je riječ o putovanju, što aktivisti za ljudska prava smatraju načinom da nasilne porodice drže žene i djevojke u zatočeništvu.

U intervjuu za CBC Kunun je rekla: “Osjećam da ne bih mogla ostvariti svoje snove koje sam željela da sam i dalje živjela u Saudijskoj Arabiji”.

Došavši u Kanadu, “osjećala sam se ponovno rođena, pogotovo kad sam osjetila ljubav i dobrodošlicu”, kazala je.

U svojem novom domu, “pokušat ću stvari koje nikad nisam pokušala. Učit ću sve što nisam učila. Istraživat ću život … Naći posao i živjeti normalnim životom”, rekla je Kunun.

Organizacija koju podržavaju vlasti Saudijske Arabije optužila je strane zemlje na poticanje žena da odbijaju vlastite porodice, što je prvi javni komentar otkad je saudijskoj tinejdžerki zajamčen azil u Kanadi.

Nacionalna udruga za ljudska prava (NSHR) nije imenovala 18-godišnju Kunun, no u izjavi objavljenoj u nedjelju njezin predsjednik Mufleh al Kahtani optužuje neimenovane zemlje i međunarodne organizacije da provode svoje političke agende i “ultimativno tjeraju (žene) da budu izgubljene te da možda padnu u ruke krijumčara ljudi”.

NSHR je “iznenađen time što pojedine zemlje potiču neke saudijske delikventice na pobunu protiv vrijednosti svojih obitelji i tjeraju ih iz zemlje i nastoje ih primiti dajući im azil”, poručuje Kahtani.

Kunun je “vrlo hrabra nova Kanađanka”, rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland dočekavši na aerodromu. (Agencija | Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: