Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Saudijska naftna kompanija sa tržišnom vrijednosti skinula s trona američki “Apple” i kinesku “Alibabu”

Inicijalna javna ponuda (IPO) saudijske državne naftne kompanije “Saudi Aramco”, postala je najvrijednija ikada sa prikupljenih 22,4 milijardi eura, a njenim akcijama će, kako je objavila saudisjka berza na Twitteru, početi da se trguje 11. decembra.

Kompanija je prodala tri milijarde akcija po cijeni od 32 saudijskih rijala (7,49 eura).

Ova mega-flotacija je nadmašila dosadašnje rekordno listiranje od 22 milijarde eura koje je zabilježio kineski tehnološki div “Alibaba” 2014. godine.

Istovremeno, “Aramco” je skinuo sa trona kompaniju “Apple” kao najvrijedniju na svijetu, dostigavši ukupnu tržišnu vrijednost 1.494 milijardi eura u odnosu na “Appleovih” 1.028 milijardi eura.

Ipak, tržišna vrijednost “Aramca” je podbacila u odnosu na procjenu saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana koji je najavljivao 1.757 milijardi eura.

Potražnja institucionalnih investitora za “Aramcovim” akcijama, uključujući saudijske fondove i kompanije, dostigla je 93 milijarde eura, dok je potražnja malih individualnih ulagača iznosila 11 milijardi eura.

Prema podacima kompanije, oko 4,9 miliona saudijskih malih investitora kupilo je akcije naftnog giganta, među kojima 2,3 miliona čine ljudi životnog doba između 31 i 45 godina.

Rijad za sada ne otkriva hoće li, gdje i kada “Aramco” izaći na berzu u inozemstvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,