Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloljetnike

Preuzmite sliku

Umjesto toga provest će najviše 10 godina u maloljetničkom zatvoru

Saudijska Arabija ukinula je smrtnu kaznu za maloljetne počinitelje kaznenih djela, saopćila je u nedjelju Komisija za ljudska prava (HRC), pozivajući se na dekret kralja Salmana.

“Prema dekretu nijedan maloljetnik koji počini kazneno djelo ne može biti osuđen na smrtnu kaznu. Umjesto toga provest će najviše 10 godina u maloljetničkom zatvoru”, priopćio je predsjednik HRC-a Awwad Alawwad.

Nije poznato kada dekret stupa na snagu.

Saudijska Arabija, u kojoj je poštivanje ljudskih prava pod povećalom nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018., jedna je od zemalja s najviše smrtnih kazni, nakon Irana i Kine, naveo je Amnesty International u najnovijem godišnjem izvješću.

“Važan dan za Saudijsku Arabiju”

Kraljevstvo je pogubilo 184 osobe u 2019., uključujući barem jednog maloljetnika.

“Ovo je važan dan za Saudijsku Arabiju”, rekao je Alawwad. “Dekret nam pomaže u uvođenju modernijeg kaznenog zakona i pokazuje kraljevsku predanost ključnim reformama u svih sektorima u našoj zemlji.”

Najava je uslijedila samo dva dana nakon što je odlukom Vrhovnog suda ukinuto bičevanje. Ta vrsta kažnjavanja zamijenit će se zatvorskom ili novčanom kaznom.

Smrtna kazna za maloljetne počinitelje kaznenih djela protivna je Konvenciji o pravima djeteta koju je ratificirala Saudijska Arabija.

U aprilu 2019. Saudijsko Kraljevstvo odrubilo je glavu 37 muškaraca osuđenih za terorizam.

UN je tada objavio da su većina njih bili šiiti koji možda nisu imali pošteno suđenje i da je među njima bilo najmanje troje maloljetnika.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je niz socijalnih i ekonomskih reformi kako bi modernizirao kraljevstvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje