Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija produžila odluku o suspenziji Umre

Preuzmite sliku

Zvanični izvor iz saudijskog ministarstva vanjskih poslova objavio je u srijedu privremenu suspenziju Umre za građane drugih zemalja i za svoje stanovnike, u okviru preventivnih mjera protiv širenja epidemije novog koronavirusa.

Izvor je kazao da će odluka o suspenziji hodočašća biti ukinuta kada rizik od virusa prođe.

Saudijska Arabija u ovoj je sedmici registrovala prvi slučaj koronavirusa kod saudijskog državljana koji se vratio iz Irana preko Bahreina.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da je oboljeli u stabilnom stanju.

Vlada saudijskog kraljevstva danas je produžila svoju odluku da suspenduje ulaske u zemlju radi obavljanja Umre i obilaska džamije poslanika Muhameda, na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o sprečavanju širenja virusa koji izaziva bolest COVID-19.

‘Na osnovu preporuka zdravstvene komisije kraljevstva koja nadzire razvoj situacije s novim koronavirusom, odlučeno je da se Umra privremeno suspenduje za hodočasnike iz drugih zemalja i stanovnike Kraljevstva, uzimajući u obzir da se ta odluka kontinuirano razmatra i da se njena provedba može staviti van snage kad god se pojavi razlog za njeno ukidanje’ – kazao je izvor.

Ta preventivna odluka dio je mjera predostrožnosti koje vlada kraljevstva konzistentno poduzima kako bi limitirala širenje koronavirusa i spriječila pristup dvjema Svetim džamijama koje bilježe permanentan priliv masa ljudi, što čini pitanje osiguranja te mase prioritetom od najvišeg značaja, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

U sklopu tih mjera postavljene su zdravstvene smjernice o novom coronavirusu (COVID-19) na elektronskim ekranima na ulazima u Veliku džamiju u Mekki, uključujući najvažnije smjernice o sprječavanju infekcije i širenju coronavirusa.

Pojačana je saradnja sa svim vladinim agencijama na suzbijanju virusa i osiguravanju sigurnosti posjetitelja Dvije svete džamije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,