Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija odrubila glave 37 terorista, dok su jednog razapeli

Preuzmite sliku

Trideset i sedam Saudijaca pogubljeno je u Saudijskoj Arabiji nakon što su osuđeni za terorizam, objavilo je saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Pogubljenja su izvedena u pet pokrajina: u glavnom gradu Rijadu i svetim gradovima Meki i Medini, sunitskoj regiji al-Kasim i Istočnoj pokrajini u kojoj je koncentrirana šijitska manjina, navelo je ministarstvo.

Odrubljivanje glave i razapinjanje

Te su osobe proglašene krivima jer su usvojile “ekstremističko terorističko razmišljanje i osnovale terorističke ćelije”, dodalo je ministarstvo u priopćenju koje je objavila službena agencija SPA.

U Saudijskoj Arabiji se smrtne kazne provode odrubljivanjem glave, a ministarstvo je preciziralo da je jedan od pogubljenih kasnije razapet, kako se postupa s optuženima za posebno teške zločine.

Ranija masovna pogubljenja su u Saudijskoj Arabij zabilježena u januaru 2016. kada je 47 osoba također optuženo za terorizam, među kojima šijitski vjerski vođa Nimr Baker al-Nimr, što je izazvalo napetosti i prekid diplomatskih odnosa između Rijada i Teherana. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,