Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Satelitski snimak: Kataklizma u Amazonu

Brazilska vojska spremna je braniti amazonske šume, poručio je u petak zapovjednik oružanih snaga Edson Leal Pujol usred rastućeg međunarodnog pritiska i poziva za čvršćom akcijom u borbi protiv požara, dok je predsjednik Jair Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

“Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije, poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju”, rekao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija.

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su pojačali međunarodnu zabrinutost oko požara u Amazoniji.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u junu ublažavao zabrinutost oko klimatskih promjena.

  • Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on “duboko zabrinut” zbog požara i “njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa”, te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode

    Amazon u plamenu

    CNN je na svojoj stranici objavio satelitski snimak požara u posljednja 24 sata na području Južne Amerike. Brazilska prašuma je u plamenu, gori najvećom brzinom od 2013. godine, kada je svemirski istraživački centar te države prvi put počeo pratiti požare. (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje