Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Sat za planetu Zemlju”: Večeras gradovi širom svijeta gase svjetla

Preuzmite sliku

“Pokreni se za planetu” slogan je ovogodišnje inicijative Sat za planet Zemlju, koja se održava večeras od 20:30 sati.

“Ove godine, u okviru globalne inicijative ‘Sat za našu planetu’, glasno podsjećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same, od svakodnevnog izumiranja”, poručuju iz organizacije WWF (World Wide Fund for Nature).

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost rijeka, češći šumski požari i pojava novih zaraznih bolesti tek su neke od promjena koje su očigledne i u našem dijelu svijeta. Klimatske promjene nam jasno govore da, uprkos brzom tehnološkom razvoju, mi i dalje potpuno ovisimo o prirodi. Ekosistemi su ugroženi, baš kao i dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan rad na osvještavanju građana, kako bi svojim zalaganjem utjecali na donositelje odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena, poručuju iz ove organizacije.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,