Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak Erdogan-Putin: Važne teme Sirija i ekonomski odnosi između Rusije i Turske

Preuzmite sliku

Ruska javnost ima velika očekivanja od sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, predviđenog za 9. august, na kojem će razgovarati o ekonomiji i sirijskoj krizi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski stručnjaci su podsjetili da je ovo prvi sastanak licem u lice dva lidera, nakon 24. novembra, kada je oboren ruski avion.

Razmjena mišljenja dva predsjednika važna je za pronalazak rješenja sirijske krize, smatraju stručnjaci.

U saopćenjima iz Rusije navodi se kako se očekuje da će na sastanku Erdogan-Putin biti detaljno razgovarano o tursko-ruskim odnosima u svakom smislu, ali i o regionalnim pitanjima, među kojima se nalazi kriza u Siriji.

Politički analitičar i predsjednik konsultantske kompanije Evgeny Minchenko rekao je kako očekuje značajne rezultate kada je riječ o ekonomskim pitanjima dvije zemlje.

Minchenko smatra da će dvije važne teme biti Sirija i ekonomski odnosi.

“Neće biti lako pregovarati o Siriji. Ne mislim da će na samo jednom sastanku biti donesene velike odluke. Dvije strane očekuju i značajne rezultate kada je riječ o ekonomskim odnosima”, rekao je Minchenko koji smatra da je važno fokusirati se na ekonomske odnose.

Član akademskog osoblja ruske Akademije nauka Boris Dolgovsmatra da je posjeta Erdogana posebno važna i za Rusiju i za Tursku.

Dolgov je rekao kako će biti govora o ekonomskim, političkim kulturnim i drugim poljima.

“Smatram da će zamrznuti ekonomski i trgovački projekti biti izvađeni iz zamrzivača. To su teme kao što su pitanje plinovoda, izgradnja nuklearne centrale, ukidanje sankcija i turizam”, istakao je Dolgov.

Kada je riječ o političkim pitanjima, Dolgov smatra da će glavna tema biti Sirija.

Generalni direktor Fonda energetskog razvoja  Andrey Listovskiy smatra da će Putin i Erdogan razgovarati o plinovodu preko Turske, poznatog kao Turski tok.

On je istakao da se Rusija zbog političke nestabilnosti u Ukrajini, kada je riječ o prenosu plina, ne želi približavati.

“Zbog toga Rusiji treba novi plinovod. Najvažnija alternativa je plinovod na jugu, odnosno Turski tok”, smatra Listovskiy.

Listovskiy dodaje kako Ankara još uvijek nije posvetila jednaku pažnju projektu kao Rusija.

“Zbog toga ruski stručnjaci trebaju uvjeriti tursku stranu. Ukoliko Rusija pokaže stratešku važnost projekta, Turska to neće odbit”, ističe Listovskiy.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je kako će na stastanku biti riječ kako, u kojoj fazi i kojim tempom oživjeti odnose između Turske i Rusije.

 On je dodao i da će biti govora o Siriji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,