Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sajam oružja: UAE kupio i srbijansku artiljeriju

Preuzmite sliku

Na Sajmu u Abu Dhabiju, UAE je objavio da je potpisao ugovore o kupovini naoružanja vrijednog 1,36 milijardi dolara.

U Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata u toku je veliki sajam oružja na kojem svoje proizvode izlažu najveći proizvođači oružja u svijetu, nadajući se da će sklopiti ugovore o prodaji širom Bliskog istoka.

Na početku sajma, UAE je otkrio da je potpisao ugovore u vrijednosti od 1,36 milijardi dolara sa lokalnim i inostranim proizvođačima, te da je svoje snage opskrbio širokim asortimanom naoružanja, od južnoafričkih dronova, do srbijanske artiljerije.

Iako te brojke nadmašuju one koje su najavljene na početku sajma iz 2019., eksperti tvrde da će potrošnja ove godine biti niža zbog pandemije korona virusa i pada cijena nafte, što je oštetio budžere zemalja Zaljeva.

Sajam, koji se održava svake dvije godine, prvi je veliki događaj koji je ugostio UAE od početka pandemije korona virusa.

Učestvuje 900 izlagača, a očekuje se posjeta oko 70.000 ljudi koji imaju priliku vidjeti najnovije proizvode, od oklopnih vozila, do balističkih projektila.

U nedjelju, sajam su posjetili emiratski zvaničnici, uključujući i krunisanog princa Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana.

Korona virus spriječio prvi dolazak Izraelaca

No, nekoliko značajnih paviljona je prazno, a među njima su i oni iz SAD-a, najvećeg izvoznika oružja na svijetu. Najveće američke kompanije su se pojavile na sajmu, ali u manjem obimu. Predstavnici Lockheed Martina pozirali su pored borbenih stealth aviona F-35, čija je prodaja UAE-u vrijedna 23 milijarde dolara, koju je odobrio bivši predsjednik Donald Trump, pod revizijom administracije Joea Bidena.

 • Izrael je planirao prvo predstavljanje na sajmu od normalizacije odnosa sa UAE-om, ali je njihov dolazak izostao zbog restrikcija zbog korona virusa.

  Kina, koja se može pohvaliti drugom po veličini svjetskom industrijom oružja, mamila je prolaznike dizajniranom balističkom raketom nazvanom „Vatreni zmaj“.

  U paviljonu Rusije, čečenski lider Ramzan Kadyrov posmatrao je mnogobrojne varijante automatske puške Kalašnjikov, a Poljaci su pokazali svoj samoubilački dron, koji je privukao pažnju Azerbejdžana, koji će pojačati granicu sa Armenijom, s kojom je prošle godine ratovao.

  Saudijska Arabija, najveći uvoznik oružja na svijetu u posljednjih pet godina, promovisala se kao rastući vojni div, prema programu projekta „Vision 2030“. (AJB | Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,