Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sahin: Do ljeta se vraćamo normalnom životu

Preuzmite sliku

Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Sahin, profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke BioNTech, smatra da ćemo se do ljeta vratiti normalnom životu, piše Večernji list koji je bio na predavanju i razgovarao s poznatim naučnikom.

Na pitanje kada će pandemija covid-19 prestati Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolistati.

“Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Evropi, dovoljno kontrole postići u septembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu i aprilu. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi vakcinisati. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolazit će s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog nevakcinisanost ili imunosupresije, s tim ćemo morati živjeti, ali vratit ćemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem”, kazao je naučnik.

“Moramo vidjeti koliko dugo će trajati imunitet nakon vakcinacije. Imunost će padati, virus će se promijeniti pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba nova vakcina. Pitanje je je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se vakcina dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se vakcinišemo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. Međutim moramo još vidjeti”, dodao je.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva covida-19 Sahin je kazao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će objaviti i podatke o brazilskoj, kao i južnoafričkoj.

“Kod britanske varijante nivo zaštite je isti, nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. Međutim to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitijela samo jedan nivo zaštite te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti te napraviti kliničko istraživanje s jednom ili dvije varijante da bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju”.

Govoreći o budućnosti vakcina temeljenima na glasničkom RNK Sahin je kazao kako je moguće da će odobrenje ovoe vakcine ubrzati odobrenja i za buduće.

“Imamo platformu koja dozvoljava da mijenjamo vakcinu za ovaj koronavirus ili da promijenimo vakcinu protiv gripe, u ovim slučajevima mogli bismo gledati na mRNK kao na platformu. Međutim, svaki novi virus je i nepoznat pa se mora procijeniti u kontekstu postizanja imunosti, inaktivacije, sprečavanja bolesti, pa je to sasvim nova igra. Ne mislim da jednostavno u budućnosti možemo početi vakcinisati ljude bez da napravimo klinička ispitivanja. Ali mogli bismo smanjiti vremenski okvir u kojem možemo vakcinu učiniti dostupnom na period do šest mjeseci, u nekoj sljedećoj pandemiji”, rekao je Sahin, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje