Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sadiq Khan ponovno izabran za gradonačelnika Londona

Preuzmite sliku

Kao što je očekivano, Sadik Kan je ponovo u subotu izabran za gradonačelnika Londona, čime su britanski labursti bar djelimično ublažili seriju loših rezultata na lokalnim izborima.

U skladu sa preizbornim prognozama, Khan je osvojio 55,2 odsto glasova, dok je 44,8 posto dobio Shaun Bailey, kandidat Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona. Khan je prvi put pobijedio je na lokalnim izborima u Londonu 2016. godine i prvi je musliman koji je postao gradonačelnik jedne zapadne prijestonice.

“Ponizno se zahvaljujem građanima Londona što su mi ukazali povjerenje da ponovo budem na čelu britanske prestonice. Obećavam da ću svu svoju energiju upotrijebiti da bismo izgradili bolju i svjetliju budućnost za London poslije mračnih dana pandemije”, poručio je Khan, koji se tokom predizborne kampanje fokusirao na otvaranje novih radnih mjesta i jačanje turizma.

Khan je 2016. na funkciji gradonačelnika Londona zamijenio sadašnjeg premijera Borisa Johnsona, a u njegovoj biografiji je ostalo upamćeno da je sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom razmijenio preko Twvttera seriju oštrih poruka tokom jedne rasprave o bezbjednosnim pitanjima.

Analitičari su pripisali Khanovu pobjedu pro-evropskom raspoloženju velikog broja mladih glasača u Londonu i etničkoj raznovrsnosti stanovništva u britanskoj prestonici. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,