Četvrtak, 19. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD želi produžiti i proširiti nuklearni pakt s Iranom

Preuzmite sliku

Američki državni sekretar Antony Blinken je, sudjelujući na UN-ovoj virtuelnoj konferenciji o razoružanju, rekao da Sjedinjene Američke Države žele da iranski nuklearni sporazum bude “dugotrajniji i snažniji”.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA u ponedjeljak je objavila da je s Iranom postigla “privremeno rješenje” od tri mjeseca kako bi zadržala “zadovoljavajući” nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.

Blinken je istakao da Sjedinjene Američke Države žele govoriti i o “destabilizirajućoj ulozi koju Iran ima u regiji te o razvoju balističkih raketa”.

‘Poštivati zahtjeve IAEA-e i međunarodne obaveze’

Iran mora prihvatiti “zahtjeve IAEA-a, Međunarodne organizacije za atomsku energiju (UN), i pridržavati se preuzetih međunarodnim obveza”, naglasio je.

“SAD ostaje predan cilju da se Iran nikada ne domogne nuklearnog oružja. Diplomatija je najbolje sredstvo za postizanje toga cilja”, rekao je Blinken.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je kazao da će, ako se Iran vrati “strogom poštivanju” nuklearnog sporazuma iz 2015., njegova administracija uraditi isto, dodao je Blinken. (AlJazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje