Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog snabdijevanja Rusije dronovima

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države su u petak uvele nove sankcije protiv dobavljača iranskih bespilotnih letjelica za koje Washington navodi da su korištene za napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini tokom sukoba s Rusijom.

Ministarstvo finansija SAD-a u saopćenju navodi da je uvelo sankcije šestorici rukovodilaca i članova odbora Qods avijacijske industrije (QAI), također poznate kao Indudstrija dizajna i proizvodnje lakih letjelica.

Ministarstvo finansija opisalo je Qods avijacijsku industriju, koja je i sama pod američkim sankcijama od 2013. godine, kao ključnog iranskog vojnog roizvođača odgovornog za dizajn i proizvodnju dronova.

– Nastavit ćemo da koristimo svako sredstvo koje nam je na raspolaganju da Putinu uskratimo oružje koje koristi da vodi svoj varvarski i ničim izazvani rat protiv Ukrajine – navodi ministrica finansija Janet Yellen u saopćenju.

U petak je također imenovan direktor iranske Organizacije za svemirsku industriju, za koju američki ministarstvo navodi da je ključna organizacija odgovorna za nadzor iranskih programa balističkih projektila.

Današnjom akcijom zamrzava se sva američka imovina onih koji su imenovani i općenito se zabranjuje Amerikancima da sarađuju s njima. Oni koji s njima obavljaju određene transakcije također rizikuju da budu pogođeni sankcijama.

Sjedinjene Države ranije su uvele sankcije kompanijama i ljudima koje su optužile za proizvodnju ili prebacivanje iranskih bespilotnih letjelica koje je Rusija koristila za napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Iran je priznao slanje dronova u Rusiju, ali je saopćio da su poslani prije ruske invazije u februaru. Moskva je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,