Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD usporio proces povlačenja vojske iz Afganistana: Naredne godine ostaje 8.400 vojnika

Preuzmite sliku

SAD je usporio proces planiranog povlačenja vojnih snaga u Afganistanu i naredne godine u toj će zemlji i dalje biti raspoređeno 8.400 vojnika, izjavio je američki predsjednik Barack Obama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik SAD-a je ranije najavio da će se do kraja 2016. broj američkih vojnika u Afganistanu s 9.800 smanjiti na 5.500. Ipak, kako prenose američki mediji, ponovno oživljavanje talibana primoralo je Washington da preispita o strategiji povlačenja.

“Sigurnosna situacija u Afganistanu i dalje je neizvjesna”, izjavio je Obama prilikom zajedničkog obraćanja sa sekretarom odbrane Ashtonom Carterom i načelnikom Združenog štaba američke vojske generalom Josephom Dunfordom.

Najava da će Obama saopštiti odluku o povlačenju vojnih snaga iz ove bliskoistočno zemlje uslijedila je dan prije njegovog odlaska na NATO samit u Varšavi gdje će Afganistan biti jedna od glavnih tema.

Lideri američe vojske pozvali su ranije Obamu da se ne drži čvrsto svog plana o povlačenju. Navode da je neophodno veće prisustvo vojnih snaga kako bi se nastavila pružati sigurnosna i logistička podrška saveznicima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,