Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: U hamburgerima pronađeni meso štakora i ljudski DNA

Preuzmite sliku

Istraživanje američke kompanije Clear Labs pokazalo je prisustvo ljudskog i DNA pacova u hamburgerima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Clear Labs sa sjedištem u Californiji ispitala je 258 uzoraka “mljevenog mesa, smrznutih pljeskavica, burgera i vegetarijanskih burgera” 79 brendova i 22 samostalna trgovca hranom.

“Iako neugodno, prisustvo ljudskog DNK ili DNK pacova nije štetno za ljudsko zdravlje, ukoliko ne premašuje dozvoljenu količinu”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako je “pronađena ljudska DNK-a vjerovatno uzrokovano prisustvom dlaka, te da je DNK pacova vjerovatno uzrokovana prisustvom izmeta te životinje”.

U navodno vegetarijanskim burgerima pronađeno je meso, dok u jednom hamburgeru koji važi za hamburger od graha, nije pronađen grah. “Pronašli smo svinjski DNK u jednom uzorku od pljeskavice od govedine i na jednom uzorku od mljevenog mesa. Zamjena svinjetine i govedine u hrani je izuzetno neugodna za potrošače koji ne jedu govedinu ili svinjetinu iz vjerskih razloga”, navodi se u izvještaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,