Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD traži medicinsko osoblje iz inozemstva za borbu protiv COVID-19

Preuzmite sliku

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) traže strano medicinsko osoblje u jeku borbe protiv širenja korona virusa u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Potičemo sve medicinske stručnjake koji traže posao u SAD-u posredstvom viza za posao ili razmjenu, a posebno one koji rade na bolesti COVID-19, da se jave najbližoj ambasadi li konzulatu SAD-a i zakažu sastanak za vizu’, navodi se u saopćenju koje je objavio Ured konzularnih poslova pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

SAD je trenutno zemlja sa najviše osoba zaraženih korona virusom u svijetu.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins“, u SAD-u je broj zaraženih jučer porastao na 85.991, čime je ta zemlja premašila bilanse zaraženih u Kini (81.782) i Italiji (80.589).

Iz američkog State Departmenta su uputili i apel stranom medicinskom osoblju koje već radi u toj zemlji da što prije poduzmu potrebne korake za produženje njihovih viza.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je zaraženo više od 532.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 24.000 ljudi. Izliječeno je više od 122.000 oboljelih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje