Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Tokom protesta u Indianapolisu poginula jedna osoba

Preuzmite sliku

Vlasti istražuju “višestruke pucnjave“, uključujući i onu u kojoj je u subotu poginula jedna osoba u centru Indijanapolisa tokom protesta zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).

Randal Taylor, načelnik policije Indianapolisa, potvrdio je pucnjave tokom konferencije za novinare u kasnim noćnim satima u subotu, ali nije otkrio više detalja. Policija je kasnije na Twitteru potvrdila da u pucnjavama nije učestvovao niti jedan njihov pripadnik.

Protesti u Indianapolisu su prerasli u nasilje drugu noć zaredom. Oštećeni su mnogi objekti, policija je koristila suzavac da rastjera demonstrante, a najmanje jedna prodavnica je zapaljena.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro, dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,