Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Bagram Air Base
Preuzmite sliku

SAD su uzalud potrošile milijarde na Afganistan, napori propali

Sjedinjene Američke Države su potrošile milijarde dolara na stabilizaciju dijelova Afganistana od 2001. do 2017. godine, a neki su napori samo pogoršali stanje, navedeno je u izvještaju Specijalnog inspektora za rekonstrukciju Afganistana.

Izvještaj tvrdi da je SAD postavio nerealistična očekivanja nakon invazije 2001. godine i precijenio svoju mogućnost da provode reforme i gradi institucije.

– Uprkos nekim herojskim naporima da se stabilizira nesigurno okruženje u Afganistanu, program je uglavnom neuspio. Do toga je došlo zbog mnogo razloga uključujući i postavljanje nerealnih ciljeva – naveo je specijalni inspektor John Sopko tokom prezentacije izvještaja.

Izvještaj navodi da je vojska tražila od humanitarnih organizacija da grade škole i infrastrukturu u područjima koja su izložena talibanima, zbog čega su mnogi projekti propali.

– Otvorili smo mogućnost za korupciju, a elita je to iskoristila, što je projekte učinilo kontraproduktivnim – navedeno je u ocjeni.

Stabilnost je trajala samo dok su američki i strani vojnici bili prisutni u odreženim područjima.

– Američke agencije su trošile daleko više novca i daleko brže nego što je bilo potrebno i nego što je Afganistan bio spreman apsorbirati – istaknuto je u izvještaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,