Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Protesti zbog Floydove smrti bjesne širom zemlje peti dan zaredom

Preuzmite sliku

Demonstranti su se u subotu peti dan zaredom okupili širom Sjedinjenih Američkih Država kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Washingtonu žarište protesta bilo je u blizini parka Lafayette prekoputa Bijele kuće, gdje se u subotu uvečer okupile hiljade ljudi, uključujući i bijelce i muslimane.

Demonstranti su drugu večer zaredom skandirali “Ne mogu disati“, “Crni život je vrijedan“ i “Nema pravde, nema mira“. Neki od okupljenih prešli su sigurnosne barikade, bacali boce s vodom na policiju i uzvikivali parole protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nacionalna garda DC Washingtona pritekla je u pomoć policiji i tajnoj službi nakon što se broj demonstranata vidljivo povećavao. Policija je upotrijebila suzavac da bi demonstrante natjerala da se povuku.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Chauvin (44) je uhapšen u petak i protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena, ali to nije ublažilo bijes zbog policijske brutalnosti i nasilja. Preostala trojica policajaca, koji su bili umiješani u Floydovu smrt, dobili su otkaza, kao i Chauvin, ali protiv njih nije podiguta optužnica.

Demonstranti zahtijevaju hapšenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima s mjesta događaja kada je Floyd uhapšen.

Subotnji protesti su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 30 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

U New Yorku, demonstranti su marširali u Harlemu i blokirali saobraćaj na autoputu duž East Rivera na Manhattanu. Policijska uprava New Yorka izvela je više od 200 hapšenja nakon protesta u petak navečer.

U Nashvilleu je policija uvela policijski sat u subotu nakon što su se protesti pretvorili u nasilje, nakon čega je zapaljena gradska vijećnica, navode mediji u saveznoj državi Tennesse.

Pored onih koji su prerasli u nasilje, bilo je i mirnih protesta. U Minneapolisu, grupa ljudi čistila je ulice opustošene u sukobima policije i demonstranata.

Ranije tog dana, guverner Tim Walz rekao je da nasilni protesti “više nisu“ zbog Floyda i da je u potpunosti mobilisao Nacionalnu gardu.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,