Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Oslobođen nakon što je nevin u zatvoru proveo 43 godine

Preuzmite sliku

Nakon što je čak 43 godine nevin proveo u zatvoru tamnoputi Amerikanac Kevin Strickland pušten je na slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Strickland, kojeg je 1979. godine u Kansas Cityju porota sačinjena od bijelaca proglasila krivim za tri ubistva i koji je potom osuđen na doživotni zatvor, nakon 43 godine godine pušten je iz zatvora jer je utvrđeno da ne postoje dokazi da je počinio ubistva.

 • Sudac Vrhovnog suda Missourija James Welsh je u odluci obrazložio da je Strickland proglašen krivim uprkos nedostatku dokaza da je počinio ubistva i da je osoba koja je svjedočila protiv njega naknadno povukla izjavu koju je ranije dala pod pritiskom policije. Welsh je rekao da je presuda neosnovana i da zatvorenik mora odmah biti pušten.

  Strikland je od samog početka negirao da je počinio ubistva, a svjedok koji je više puta svjedočio u njegovu korist nije bio prisutan na sudu jer je nedavno preminuo.

  Osuđen u dobi od 19 godina, 62-godišnji Strickland postao je jedan od najduže nezakonito zatvorenih ljudi u historiji SAD-a.

  Prema zakonima Missourija, zatvorenici mogu dobiti odštetu samo u slučaju ako su oslobođeni na osnovu dokaza DNK analize, a ne i nakon svjedočenja očevidaca, iz čega se razumije da Strickland neće moći dobiti odštetu.

  Za podršku Stricklandu prikupljeno je skoro 100.000 dolara na web stranici “gofundme.com”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje