Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Odobrena i Modernina vakcina protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Modernina vakcina protiv koronavirusa u petak je postala druga po redu koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručna komisija odobrila njeno korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Vakcina je imala relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Radi se o drugoj po redu odobrenoj vakcini, nakon Pfizer/BioNTechove vakcine prošlog petka.

“S obzirom na to da su sada dostupne dvije vakcine za prevenciju Covida-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi protiv ove globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama”, izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.

Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

 • Baš kao i Pfizerova, i Modernina vakcina davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana.

  Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernina vakcina može skladištiti na -20 stepeni, dok se Pfizerova treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stepeni, što njihov transport čini vrlo komplikovanim.

  Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 miliona doza i ukupno 200 miliona doza do kraja juna 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 miliona vakcina već ovog vikenda.

  Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva. “Čestitam, Modernina vakcina je sada dostupno”, napisao je.

  “Pred nama su svjetliji dani”, ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak.

  Više od 307.000 ljudi je umrlo od infekcije COVID-19 u Sjedinjenim Državama, prema podacima univerziteta Johns Hopkins. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,