Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Odloženo prvo pogubljenje žene u posljednjih 67 godina

Preuzmite sliku

Prvo pogubljenje žene u SAD u posljednjih 67 godina odloženo je kako bi se utvrdilo mentalno stanje Lise Montgomery, optužene za brutalno ubistvo.

Sudija Patrick Hanlon obrazložio je pogubljenje Lise Montgomery kako bi se utvrdilo da li je mentalno oboljela. Montgomeryjeva je trebalo da bude pogubljena danas u zatvoru Terre Haute u Indijani, osam dana prije inauguracije Joa Bidena, žestokog protivnika smrtne kazne.

Montgomery je osuđena za ubistvo 23-godišnje Bobbie Jo Stinnett na sjeverozapadu Missourija u decembru 2004.

Tužilaštvo je navelo da je Montgomery užetom udavila Stinnett koja je bila u osmom mjesecu trudnoće a onda joj je kuhinjskim nožem rasporila stomak i izvadila bebu iz utrobe. Montgomery je pokušala da djevojčicu predstavi kao svoju.

Njeni advokati tvrdili su da je seksualno zlostavljanje koje je istrpjela kao mala dovelo do razvoja mentalne bolesti. Njen advokat Kelley Henry rekla je da Montgomery ima “oštećenje mozga i teško mentalno oboljenje koji su rezultat višegodišnjeg seksualnog mučenja od strane onih koji su brinuli o njoj”.

Njen očuh demantovao je da ju je seksualno zlostavljao, dok je njena majka rekla da nikada nije podnijela prijavu protiv očuha jer je prijetio i njoj i njenoj djeci.

Pogubljenje Montgomery prvobitno je bilo zakazano za 8. decembar ali je odloženo.

Nastavak sprovođenja smrtne kazne u SAD poslije 17 godina pauze uslijedio je 14. jula kada je sada odlazeći predsjednik Donald Trump naložio državnom tužiocu Wiliamu Baru da krene sa pogubljenjima onih osuđenih na smrt i tako, kako je tada navedeno, donese dugo očekivanu pravu porodicama žrtava. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje