Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Nastavljeni protesti demonstranata zbog ubistva Floyda

Preuzmite sliku

U amerčkom gradu Minneapolisu, saveznoj državi Minnesota, nastavljeni su protesti zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok je sedmog dana djelimično smanjen broj demonstranata, u nekim velikim gradovima došlo je do nasilja između policije i građana.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Chauvin (44) je uhapšen u petak i protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena, ali to nije ublažilo bijes zbog policijske brutalnosti i nasilja. Preostala trojica policajaca, koji su bili umiješani u Floydovu smrt, dobili su otkaza, kao i Chauvin, ali protiv njih nije podiguta optužnica.

Policija i Nacionalna garda danima kontroliraju situaciju na protestima u Minnesoteu gdje su nastavljeni događaji kojim se odaje počast Floydu.

U saopćenju Udruženja Nacionalne garde Minnesote, snage su u velikoj mjeri ispunile svoje dužnosti i sada će se vratiti svojim kućama.

U New Yorku su sinoć do 23 sata, kada je stupio na snagu policijski sat, trajali protesti.

Protesti koji su mirno počeli u popodnevnim satima, prerasli su u nasilne. Policija je na nekim područjima intervenisala suzavcem.

Do nasilja je došlo i u Philadelphiji. Povrijeđen je veliki broj osoba.

Demonstranti zahtijevaju hapšenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima s mjesta događaja kada je Floyd uhapšen.

Subotnji protesti su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 40 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje