Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Majci ubijenog Afroamerikanca tri miliona dolara odštete

Preuzmite sliku

Majka Philanda Castilea, vozača kojeg je ubio policajac, dogovorila je odštetu od skoro tri miliona dolara s gradskim vlastima St. Anthonyja u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Odšteta je dogovorena deset dana nakon što je Jeronimo Yanez, policajac porijeklom iz Latinske Amerike, oslobođen svih optužbi, uključujući ubistvo drugog stepena.

“Nikakva suma novca ne može nadomjestiti Philanda. Dogovor bi ipak trebao osigurati bar malo olakšanje za one koji su gnjevni zbog njegove smrti”, rekao je Robert Bennett, advokat koji zastupa porodicu Castille.

Preostalo je još da državni sud odobri dogovor dvije strane u visini od 2,9 miliona dolara.

Američki sud je ranije ovog mjeseca presudio da Yanez, koji je ubio Afroamerikanca kada ga je zaustavio na cesti prošle godine, nije kriv za ubistvo iz nehata.

Yanez se teretio da je prošlog jula ubio Philanda Castilea (32). Njegova djevojka koja je sjedila na suvozačevu mjestu informacije o ubistvu je objavila na društvenim medijima i privukla pažnju nacije te izazvala višesedmične proteste u St. Paulu i Minneapolisu.

Yanez je na sudu svjedočio da se bojao za svoj život, a da Castile nije poslušao njegove naredbe i upute.

Taj incident, sličan mnogim drugim širom zemlje, potaknuo je javnu raspravu u SAD-u o tome koristi li policija prekomjernu silu protiv manjina. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,