Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Kršćanski svećenik optužen za planiranje napada na džamiju u New Yorku

Preuzmite sliku

Velika porota saveznog američkog suda optužila je bivšeg američkog kandidata za Kongres Roberta Doggarta (63) za planiranje napada na džamiju u New Yorku i kršenje građanskih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema tvrdnjama sudskih zvaničnika, Doggart je planirao spaljivanje džamije, škole i kafeterije u malom gradu Islambergu u saveznoj državi New York u kojem većinu čini muslimansko stanovništvo. On je uhapšen još u maju ove godine kada je pored ostalog optužen i za upotrebu oružja, eksploziva te mačeta kojima je htio napasti zgradu i ljude.

On je navodno zatražio i pomoć od drugih putem društvenih mreža, te putem telefonskih poziva kako bi “napravio štetu i uništio imovinu (džamiju).”

Doggart koji je također kršćanski svećenik kasnije je pušten na slobodu uz kauciju u iznosu od 30.000 američkih dolara nakon što je početkom sedmice priznao krivicu po jednoj tački optužnice.

Prema medijskim izvještajima, pušten je pod uslovom da potraži psihijatrijsko liječenje. U odluci o njegovom oslobođenju iz suda su kazali kako on “ne predstavlja prijetnju”.

Ukoliko bude osuđen, američki svećenik mogao bi se suočiti sa kaznom i do 10 godina zatvora. Slučaj je pod istragom Federalnog biroa za istrage (FBI).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje