Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD korak bliže donošenju ‘historijskog’ zakona

Preuzmite sliku

 Sjedinjene Američke Države korak su bliže odobrenju plana demokrata za rješavanje problema klimatskih promjena, a očekuje se da će ključni prijedlog zakona biti usvojen sljedeće sedmice.

369 milijardi dolara za klimatske akcije dio je paketa pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije, prenosi BBC. Zakon ima za cilj pomoći u smanjenju emisije ugljika u SAD-u za 40% do 2030.

Nakon testnog glasanja u Senatu s 51 prema 50 u subotu čini se da zakon ima velike šanse da bude usvojen.  Zastupnički dom, gdje demokrati imaju većinu, mogao bi to odobriti u petak. Neki republikanci rekli su da će pokušati zaustaviti ili blokirati napredak zakona, koji također uključuje 64 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu. Probno glasanje u Senatu bilo je po stranačkim linijama, a niti jedan republikanac nije podržao zakon.

Zakon bi bio dosad najveće ulaganje SAD-a u čistu energiju. Međutim, to je smanjena verzija daleko šire mjere za koju su se mnogi demokrati nadali da će je odobriti prošle godine. Kongres je u subotu raspravljao o revidiranoj verziji, nakon što su postignuti kompromisi s dva ključna demokratska protivnika, senatorima Joeom Manchinom iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sinema iz Arizone.

Američki predsjednik Joe Biden – koji je zakon nazvao “historijskim” – obećao je vratiti SAD na međunarodnu scenu u borbi protiv klimatskih promjena. U aprilu prošle godine obećao je smanjiti emisije stakleničkih plinova u SAD-u za najmanje 50% do 2030.

Prošlog mjeseca najavio je 2,2 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uvjete i prirodne katastrofe. SAD su posljednjih godina pogodile smrtonosne poplave i šumski požari. Klimatske promjene povećavaju rizik od ekstremno visokih temperatura i suše koje će vjerovatno izazvati šumske požare.

– Nacrt zakona, kada bude usvojen, ispunit će sve naše ciljeve: borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje troškova zdravstvene zaštite, zatvaranje poreznih propusta koje zloupotrebljavaju bogati i smanjenje deficita – rekao je u Senatu čelnik senatske većine Chuck Schumer. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,