Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD i zapadne zemlje za pad projektila u Poljskoj odgovornom smatraju Rusiju

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) i zapadne zemlje na sastancima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Rusiju smatraju odgovornom za pad projektila u selo Przewodow, u Poljskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti okupilo se kako bi raspravljalo o miru i stabilnosti u Ukrajini.

Stalna predstavnica SAD-a u UN-u Thomas-Greenfield izjavila je kako se ova tragedija ne bi dogodila da Rusija nije pokrenula bespotrebnu okupaciju Ukrajine i napade na civilnu infrastrukturu.

Thomas-Greenfield je više od 90 projektila na civilne infrastrukture u Ukrajini okarakterisala kako “svjesnom taktikom” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stalni predstavnik Poljske u UN-u Krzysztof Szczerski kazao je kako u ruskim napadima na Ukrajinu ginu nevini ljudi.

Stalna predstavnica Velike Britanije u UN-u Barbara Woodward kazala je kako trebaju jasno reći da je ovo tragedija koja je proizašla iz nelegalne i nepravedne ruske okupacije Ukrajine.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a za politiku i izgradnju mira Rosemary Dicarlo kazala je kako je ovo period najintenzivnijih bombardovanja otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

Dicarlo je dodala kako postoji mogućnost da će se posljedice napada pogoršati u zimskom periodu.

Podsjetila je da su napadi na civile i civilne infrastrukture protivne međunarodnom pravu. Dodala je kako su nastavljeni intenzivni napadi u Ukrajini i da nema vidljivog kraja rata.

S druge strane, stalni predstavnik Rusije u UN-u Vassily Nebenzia odgovorio je na optužbe i naveo kako Ukrajina i Poljska pokušavaju podstaći direktni sukob Rusije i NATO-a.

“Da se niste umiješali u dešavanja u Ukrajini i snabdjeli oružjem i municije, ne bi bilo vojne operacije”, kazao je Nebenzia obraćajući se zapadnim zemljama.

Vassily Nebenzia je kazao kako bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao ulagati napore u mir u stvarnim uslovima umjesto što radi sna o pobjedi nad Rusijom, u smrt šalje na desetine hiljada vojnika.

Projektil je 15. novembra pao u selo na granici Poljske i Ukrajine Przewodow i usmrtio dvije osobe.

Mnoge članice NATO-a izrazile su zabrinutost, a Ukrajina, Letonija i Estonija tvrdile su da je projektil ispaljen s ruske strane. Nakon toga je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako su optužbe da je na poljsku teritoriju pao ruski projektil svjesne provokacije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako postoji mogućnost da je pomenuti projektil ispaljen iz ukrajinskog protivzračnog sistema protiv krstareće ruske rakete i da nije riječ o namjernom napadu.

“Ukrajinske snage su ispalile projektil kao odgovor na ruske napade. Jedan od tih projektila je greškom pao na poljsku teritoriju”, izjavio je premijer Poljske Mateusz Morawiecki.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje