Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Hoti i Vučić potpisuju sporazum u prisustvu Trumpa

Preuzmite sliku

Predsejdnik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump biće prisutan u trenutku potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije, danas u Bijeloj kući, najavljeno je u saopštenju Bijele kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najavi, Trump će biti dio sastanka u trenutku potpisivanja prepodnevnog sporazuma (prema vremenu u Washingtonu), a potom će održati trilateralni sastanak sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak će biti privatni između Trumpa, Hotija i Vučića.

Iz Bijele kuće nije precizirano koji će sporazum biti potpisan, ali nakon jučerašnjeg sastanka, obje strane su najavile da je to ekonomski sporazum.

Premijer Kosova Hoti je sinoć izjavio da je postignut veliki napredak u unaprjeđivanju ekonomske saradnje i veliki korak ka zaključivanju konačnog sporazuma sa Srbijom. On je kazao da je na sastanku održanom u prisustvu savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Roberta O'Briena, ambasadora Richarda Grenella i tima iz različitih američkih institucija dijalog bio fokusiran na ekonomske teme.

Upitan da li je od Srbije zatraženo priznanje, premijer Hoti je rekao da je sve što se razgovara sa Srbijom s ciljem uzajamnog priznavanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Washingtonu da razgovori Beograda i Prištine i dalje traju, ali da nema bojazni da će potpisati bilo kakav dokument koji podrazumijeva bilo kakvu vrstu priznanja Kosova.

Prema njegovim riječima, delegacija Beograda nije unaprijed imala uvid u papir od 16 tačaka u kome je, kako je naveo, jedna od tačaka međusobno priznanje. Rekao je i da taj papir ne smije da se iznosi.

“Ja sam rekao da mi to ne možemo da prihvatimo, a ljudi iz Trumpovog kabineta su bili fer i saslušali šta imamo da kažemo i mislim da u daljim dokumentima te odredbe više nema”, naveo je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje