Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Dvije osobe umrle od COVID-19 mnogo prije potvrđenog prvog smrtnog slučaja

Preuzmite sliku

Nedavne autopsije su potvrdile da su dvije osobe u saveznoj državi Californiji umrle od novog tipa koronavirusa nekoliko sedmica prije nego što se smatralo da je u SAD-u potvrđen prvi smrtni slučaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Osobe su preminule u kućama 6. i 17. februara, nekoliko sedmica prije nego što su vlasti potvrdile prvi zvanični smrtni slučaj – 29. februara u Kirklandu, u Washingtonu.

Uzorci dvoje preminulih poslani su Centru za kontrolu i prevenciju bolesti koji je potvrdio da je riječ o umrlim od COVID-19, saopćio je okrug Santa Clara u utorak.

Uzorci treće osobe koja je u tom okrugu preminula 6. marta, pokazuju kako je i ona bila zaražena novim tipom koronavirusa.

Ove tri osobe su preminule kući dok je još uvijek bilo malo dostpunih testova, saopćeno je iz okruga.

Rečeno je kako su tada kriteriji koje je postavio CDC bili ograničeni na tesitranje samo onih s poznatom historijom putovanja i koji su zatražili medicinsku pomoć zbog simptoma.

Rečeno je kako će istraga slučajeva u okrugu biti nastavljena i te da bi moglo doći do potvrde novih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

Zbog nedavnih rezultata provedenih autopsija postavlja se pitanje koliko dugo se virus širio u SAD-u prije nego što je oktriven, a samim tim je prisutan i strah da je smrtnih slučajeva od COVID-19 mnogo više nego što pokazuju zvanične brojke.

Podaci Univerziteta “Johns Hopkins” pokazuju kako je u SAD-u zaraženo 834.858 osoba, a potvrđena su 45.894 smrtna slučaja. Od COVID-19 oporavilo se 76.070 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,