Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD će uskoro objaviti podatke o 11. septembru

Preuzmite sliku

Povjerljivi odlomci zvaničnog izvještaja o napadima iz 2001. godine važni su zbog spora o tome da li će SAD moći tužiti Vladu Saudijske Arabije.

Bijela kuća bi trebala do juna odlučiti da li će objaviti dijelove povjerljivog materijala iz izvještaja Komisije o napadima na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, izjavio je bivši američki senator Bob Grem, koji je učestvovao u kongresnoj istrazi o tim napadima.

Povjerljivi odlomci zvaničnog izvještaja o napadima iz 2001. godine važni su zbog spora o tome da li će Amerikanci moći tužiti Vladu Saudijske Arabije za naknadu štete, navodi Reuters, prenosi Al Jazeera.

Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije SAD-a pregleda materijal kako bi se utvrdilo da li sa njega može biti skinuta oznaka povjerljivosti.

Grem se zalagao za objavljivanje informacija i rekao da bi to moglo “baciti svijetlo” na finansijere 19 otmičara četiri američka aviona koji su izvršili napade 11. septembra, kada je poginulo 3.000 ljudi.

On je za NBC rekao da vjeruje da će pojedini dijelovi povjerljivog materijala uskoro biti objavljeni.

Tužba protiv Afganistana

Sud u New Yorku je 2015. godine odbacio tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle porodice žrtava napada 11. septembra 2001. godine, tvrdeći da je upravo ta država materijalno podržala članove Al-Kaide koji su ih izveli.

Većina od devetnaest Al-Kaidinih napadača koji su sudjelovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije.

Sud je već dva puta donosio istu presudu, u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet.

Žalbeni sud u New Yorku je 2013. godine ipak odlučio ponovno pokrenuti postupak, jer je 2011. godine, u sličnom slučaju, sudija dopustio tužbu protiv Afganistana, međutim, sud u New Yorku je donio istu odluku.

Jedanaestog septembra 2001. godine 19 pripadnika Al-Kaide su otela četiri putnička aviona.

Dva su udarila u nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, treći u Pentagon, dok se četvrti srušio na prazno polje u Pensilvaniji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: