Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD će pokušati što prije pronaći ključne dijelove srušenog balona

Preuzmite sliku

Američka vojska saopćila je da će pokušati brzo pronaći ključne elemente kineskog nadzornog balona među ostacima u blizini obale Južne Karoline nakon što ga je srušio borbeni avion F-22, javlja Hina.

“Potraga je u toku. Koliko će trajati tek treba utvrditi”, rekao je novinarima viši dužnosnik američke odbrane, dodajući da su krhotine bile u relativno plitkim vodama.

Visoki vojni dužnosnik rekao je kako predviđa da ponovno sastavljanje balona neće trajati sedmicma ili mjesecima, već da će ići relativno brzo.

Kina je kritizirala SAD zbog rušenja njene letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez “očitom pretjeranom reakcijom” koju bi mogao pratiti kineski “neophodni odgovor”.

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile” i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

Sigurnosni stručnjaci ocijenili su kako se čini da kineski let navodnog nadzornog balona iznad Sjedinjenih Država označava agresivniju taktiku špijunaže od oslanjanja na satelite i krađe industrijskih i odbrambenih tajni.

Nadzorni sateliti

I Sjedinjene Države i Kina desetljećima su koristile nadzorne satelite kako bi pratile jedna drugu iz zraka.

“Na neki način, to je više amaterski”, rekao je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. “Zar kamere na njihovim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju da moraju poslati balon?”

Graja oko balona dolazi dok Kina osnažuje svoje vojne sposobnosti i izaziva američku vojnu prisutnost na Pacifiku.

Sjedinjene Države također vjeruju da Peking nastoji doći do vlasničkih informacija i preuzeti znanje od američkih kompanija.

Kina je rekla da je balon imao civilnu, meteorološku i naučnu svrhu te je zalutao u američki zračni prostor, optuživši u subotu američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi diskreditirali Kinu.

Balon otkriven ove sedmice

Prethodno je odbacila optužbe za špijunažu i ocijenila da Sjedinjene Države imaju hladnoratovski mentalitet i potenciraju ‘kinesku prijetnju’.

Balon otkriven ove sedmice činio se namjerno provokativnim, rekao je Dean Cheng, viši savjetnik kineskog programa na američkom Institutu za mir.

Mike Rounds, republikanski član Odbora za oružane snage američkog Senata, rekao je za Fox News da bi bilo dobro ponovno sastaviti balon kako bi se vidjelo “je li mu namjena bila stvarno prikupljanje podataka ili testiranje naših sposobnosti odgovora”.

Andrew Antonio, suosnivač startupa za balone na velikim visinama Urban Sky, rekao je da su struje vjetra o kojima ovise baloni na velikim visinama za upravljanje na dugim putovanjima najmanje povoljne zimi, sugerirajući da namjere Kine možda nisu bile ciljati određeno mjesto u Sjedinjenim Državama.

Biden odobrio rušenje

Pentagon je objavio prisutnost balona u četvrtak kad je lebdio iznad Montane gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, prema izvještaju.

Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje.

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki zračni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran” te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog sekretara od 2018. godine.

Odgađanje Blinkenova putovanja, što su ga dogovorili u novembru Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,