Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD, Australija i Japan žele jaču vojnu saradnju: “Kineski planovi su prijetnja”

Preuzmite sliku

Sjedinjene Države i Australija pozvale su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji po načelu rotacije, obavezujući se na jedinstvo naspram kineskih vojnih planova.

“Zaista je važno da to ostvarimo kako bismo uspostavili ravnotežu u našoj regiji, pozivajući na sudjelovanje druge zemlje u regiji, i jedva čekamo buduće razgovore s Japanom”, rekao je novinarima australski ministar obrane Richard Marles.

“Potkraj sedmice putujemo u Japan, pozvat ćemo ga na veće sudjelovanje u vježbama s Australijom i s SAD-om”, dodao je Marles na press konferenciji koju su održali australski i američki ministar odbrane i vanjskih poslova nakon razgovora u Washingtonu.

Jačanje saradnje

Američki ministar obrane Lloyd Austin dodao je da saveznici žele da Japan sudjeluje u zajedničkim operacijama s Australijom, gdje SAD od 2012. u Darwinu (sjever) drži oko 2000 marinaca koji se smjenjuju svakih šest mjeseci.

Australski ministri odbrane i vanjskih poslova rekli su uz to novinarima da su se u Washingtonu dogovorili o jačanju vojne saradnje s SAD-om. Čelnik Pentagona dodao je da su se SAD i Australija dogovorili o povećanoj rotaciji bombardera, lovaca i vojnika US Armyja i Navyja.

“Odlučili smo unaprijediti trilateralnu saradnju u odbrani i pozvati Japan da se pridruži našim inicijativama na odbrambenom polju u Australiji”, rekao je. Japan od nedavno želi povećati saradnju s Australijom, ali vojna saradnja je osjetljiva tema zbog službenog pacifizma Tokija nakon Drugog svjetskog rata. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,